Duurzaamheid

Ik ben altijd op zoek naar materialen die lang meegaan, en de minste impact hebben op het milieu. Vaak is dit een ingewikkelde puzzel, omdat er niet één perfect materiaal is dat alles heeft. Ik werk dus met verschillende materialen voor verschillende producten en verschillende mensen. Misschien wil je een tas die jaren meegaat? Of misschien wil je een diervriendelijk alternatief? Misschien wil je een circulairder product? Wat je ook wilt, hier lees je alles over de materialen die ik gebruik en hun eigenschappen.

Plantaardig gelooid leer

Het leer dat ik gebruik komt bij Puccini vandaan, een leerlooierij in Toscane, die experts zijn in plantaardig looien.
Het looiproces is een ambachtelijke traditie die al generaties lang in de familie zit. Het afvalwater van de leerlooierij wordt gezuiverd, zodat het water eenvoudig kan worden hergebruikt. Puccini zorgt voor naleving van de huidige regelgeving op het gebied van gezondheid, veiligheid op de werkplek, contracten en loon zonder discriminatie op grond van geslacht, etniciteit of religieuze overtuiging. Hierdoor werken ze met volledig respect voor mens en milieu.
De huiden zijn geverfd met poederextracten verkregen uit schors, bladeren en vruchten van bijvoorbeeld de kastanje-, quebracho- en mimosaplanten. Deze transparante kleurstof dringt door in alle lagen van de huid en laat het leer achter met een natuurlijke afwerking waardoor de natuurlijke nerf doorschijnt.
De kleuren van de tannines geven het leer een warme tint die na verloop van tijd en bij dagelijks gebruik intenser wordt. Kleurverschillen en mogelijke vlekken op leer tonen het authentieke en natuurlijke karakter van dit materiaal.
Plantaardig gelooid leer bevat geen giftige stoffen die schadelijk zijn voor de mens en is zeer goed te verdragen voor mensen die last hebben van metaalgerelateerde allergieën.
5 kenmerken van plantaardig gelooid leer zijn:
 • Gaat lang mee
 • Plasticvrij
 • Waterafstotend
 • Biologisch afbreekbaar
 • Warme natuurlijke kleuren

 

 

 

  Gerecycled leer

  Toen ik bij een meubelstoffeerder werkte, zag ik stapels leer in de prullenbak verdwijnen. Leer dat afkomstig is van oude banken en stoelen, maar waarvan bepaalde stukken er nog als nieuw uitzagen. Ik zag een verborgen schat in dit “afval”, dus begon ik het leer te verzamelen. Het leer dat normaal gesproken zou worden weggegooid, wordt gereinigd voor een nieuw leven als milieuvriendelijke, stijlvolle en functionele tassen en accessoires.
  3 kenmerken van gerecycled leer zijn:
  • Zero-waste
  • Elk artikel is uniek
  • Waterafstotend

   

   

  Piñatex - Ananasbladeren

  Piñatex is een door PETA goedgekeurd veganistisch alternatief voor leer, gemaakt van vezels uit de bladeren van de ananasplant. Deze afvalbladeren zijn een bijproduct van de bestaande ananasoogst. Na de oogst worden de bladeren van de plant verzameld en worden de lange vezels geëxtraheerd.

  De vezels worden vervolgens gewassen en op natuurlijke wijze gedroogd door de zon, of tijdens het regenseizoen in droogovens. De droge vezels ondergaan een zuiveringsproces om eventuele onzuiverheden te verwijderen, wat resulteert in een pluizig materiaal.
  Deze donzige ananasbladvezel wordt gemengd met een op maïs gebaseerd polymelkzuur (PLA) en ondergaat een mechanisch proces om een ​​viltachtig materiaal te creëren. Dit is de basis die vervolgens wordt gekleurd met GOTS-gecertificeerde pigmenten en er wordt een harscoating aangebracht om het duurzaam en waterbestendig te maken.
  4 kenmerken van Pinatex zijn:
  • Veganistisch
  • Waterafstotend
  • Gemaakt van landbouwafval
  • Innovatief

   

  Hergebruikte spandoeken

  Deze kleurrijke spandoeken die je overal in het straatbeeld ziet, zijn gemaakt van vinyl en worden meestal voor een korte periode gebruikt, bijvoorbeeld alleen tijdens het festivalseizoen. Deze spandoeken zijn echter nog steeds bruikbaar voor zoveel dingen, dat ik ze niet zomaar kon laten hangen.
  4 kenmerken van dit materiaal zijn:
  • Elk artikel is uniek
  • Waterafstotend
  • Gerecycleerd
  • Veganistisch
  ×